Drogháború 2.0 az USA-ban és Mexikóban (Ajánló - HírExtra, Hírsarok)

2009. június 17.

Kilátástalan harc növekvő áldozatokkal és a maffia újabb kreatív módszereivel

A New York Times / HírExtra a mexikói drogháború újabb kudarcairól számol be. A harc egyre növekvő áldozatai mellett az Egyesült Államok olyan régióiban kezdett terjedni a heroinfogyasztás, ahol a helyi hatóságok kimutatásai szerint korábban sokkal mérsékeltebben volt jelen.

 

 

Kérdéses azonban, hogy a Hírextra igen képszerű hasonlatával élve mondhatjuk-e azt, hogy az újabb térségek „dominóként dőlnek a heroin poklába”? Az áldozatok számát nézve – akár a harcban álló felek, akár a fogyasztók oldaláról – és egyéb drogpolitikai megközelítéseket figyelembe véve indokoltabbnak tűnik, hogy a „drogháború pokláról” beszéljünk.
A New York Times a heroin túladagolások másik okát az USA-ba illegálisan bevándorolt mexikóiakban jelöli meg, akiknek egy része a munkanélküliség miatt vág bele a heroin utcai árusításába. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy ők a legkisebb halak a heroinbizniszben, akikből – amíg a drogkartellek tevékenysége hatalmas profitot termel – mindig lesz utánpótlás. A tényleges ok tehát magasabb szintekre mutat.
A drogmaffia a módszereit tekintve mindig egy lépéssel a rendőrök előtt jár és jóval nagyobb pénzekből gazdálkodik. Első lépésben a volt Latin-Amerikai elnökök szerint a marihuána legalizációjával lehetne komoly csapást mérni a maffiára, hiszen a mexikói drogkartellek pénzének 60-80%-a épp a marihuánából származik. Latin-Amerika jelentős politikusainak és íróinak egy része, szigorú szabályozás mellett, már nem csak a kannabisz, de a kokain legalizációját is indokoltnak tartaná

A mexikói haditengerészet által lefoglalt több mint egy tonna kokain, amely fagyasztott cápák gyomrából került elő, világosan mutatja, hogy a drogkereskedői kreativitásnak még mindig vannak tartalékai. A Reuters híre képekkel illusztrálva a Hírsarok oldalán tekinthető meg.

 


Kardos Tamás
Drogriporter
2009.06.17.