Törvénysértő a diszkórazzia

2007. november 28.

Szabó Máté ombudsman szerint a rendőrség törvényt sért, amikor válogatás nélkül igazoltat és drogtesztel fiatalokat egy szórakozóhelyen.

Szabó Máté ombudsman szerint a rendőrség törvényt sért, amikor válogatás nélkül igazoltat és drogtesztel fiatalokat egy szórakozóhelyen.
 

 

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa november 26-án közzétett (OBH 1916/2006) állásfoglalásában megállapítja, hogy a diszkórazziák gyakorlata, melynek során a rendőrség hermetikusan lezár egy szórakozóhelyet, majd az ott tartózkodó fiatalokat igazoltatásnak, ruházatátvizsgálásnak, pupillás szemvizsgálatnak és gyors kábítószertesztnek vet alá, sérti a szórakozó fiatalok alkotmányos jogait. Szabó Máté vizsgálatára egy konkrét Nográd megyei diszkórazzia kapcsán került sor, amelynek egyik szenvedő alanya tett panaszt. Az akció keretében 118 személyt igazoltattak, 39 személyt köteleztek vizeletminta adására. A kiválasztást a rendőrorvos végezte, pupillareflex alapján. 12 olyan személyt állítottak elő a kapitányságra, akiknek a tesztje pozitív határértékkel THC tartalmú kábítószer (marijuana) fogyasztására utalt.

 

Az ombudsman állásfoglalása szerint „a ’diszkórazzia’ – annak eredményéhez képest is – aránytalanul súlyos sérelmet jelentett meghatározatlan számú fiatalnak, akár előállították a gyanú alapján, akár csak vizsgálatra kötelezték őket”. Az állásfoglalás megerősítette a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet korábban többször hangoztatott álláspontját, amely szerint a rendőrségi törvény nem biztosít arra lehetőséget, hogy az egy adott közterületen közlekedő, oda belépő vagy onnan kilépő minden személyt különösebb konkrét, törvényben meghatározott ok és cél nélkül igazoltassanak, illetve kábítószer-tesztnek vessenek alá.

 

A TASZ üdvözli az ombudsman állásfoglalását, és felhívja a rendőrséget arra, hogy tartózkodjon a diszkórazziák jogsértő gyakorlatától. A rendőrségi törvény és a rendőrségi drogstratégia értelmében a szórakozóhelyeken folytatott operatív rendőrségi akciók csak olyan személyekkel szemben igazoltak, akiket a rendőrség alaposan gyanúsít kábítószerek árusításával. A szórakozóhelyeken előforduló drogproblémák megelőzésére számos hatékony ártalomcsökkentő szolgáltatás létezik, a közúti balesetekkel szemben pedig a közúti ellenőrzésekkel ajánlatos fellépni.

 

Társaság a Szabadságjogokért

 

Budapest, 2007.11.28.

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Diszkórazzia: bűnmegelőzés vagy kulturkampf?

Rendőrvirtus a diszkóban