Kendermagot tartalmazó édesség miatt szoknak rá a fiatalok a drogokra – figyelmeztet a szemfüles újságíró. Bele se merünk gondolni, hogy a menzasláger mákos tészta hány életutat törhet derékba.
„Vajon kinek áll érdekében hozzászoktatni a gyerekeket a Cannabis ízéhez?” – teszi fel a kérdést DG, a Nyugat.hu szerzője annak kapcsán, hogy belefutott egy kendermaggal ízesített nyalókába és egy kenderízű csokirúdba. Utóbbi fogyasztását egyébként, felelőtlen módon, a kocsmából hazafelé jövet, a filmszakadásos részegség állapotában javasolja (reméljük csak a 18+ korosztálynak), mondván „az éhség csillapítására tökéletes, de reggel nem fogunk emlékezni rá”. Pedig nem kell ilyen messzire menni, hogy a megtaláljuk a kendermag helyét az egészséges étrendben.
Bár a drogellenes igyekezet mindent megtesz, hogy a kender minden fajtájától és még a szimbólumaitól is rettegjünk, nem árt emlékeztetni, hogy a hasznos kender (más néven ipari- vagy vadkender) egy olyan nem-pszichoaktív, tehát betépéshez alkalmatlan növény, amelyet az emberiség az élelemtermelés kezdete óta termeszt. Magja és a belőle kivont olaj egyedülálló fehérjeforrás, magas rosttartalommal bír, nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat és nyomelemeket, valamint megtalálható benne mind a 9 esszenciális aminosav. Gamma-linolénsav (GLA) tartalma gyulladáscsökkentő, segíti az egészséges anyagcserét, késlelteti a szervezet öregedését, valamint csökkenti az LDL koleszterin szintjét. Egy dolgot nem mutattak még róla ki: hogy fogyasztásának kapudrog hatása lenne. DG azonban abszurd módon ezt feltételezi, mikor azt mondja: „a legnagyobb veszélyt ezekkel a szerekkel kapcsolatban az jelenti, hogy a fiatalok – akiknek a körében a legnépszerűbbek ezek a termékek -, hozzászoknak ehhez az ízhez, és később épp ezért fogják kipróbálni a kábítószereket is".
Tehát hiába a kender megannyi kedvező élettani hatása, az íz bevésődik az emlékezetbe és végig azon fog munkálkodni, hogy tulajdonosát a kábítószerek kipróbálása felé terelje. Bár az oksági kapcsolat finoman szólva magyarázatra szorul, ha mégis igaz lenne mindez, akkor nem csak a tengernyi kenderalapú étel, de a legendás napközis mákos tészták zamata sajnos szintén kábítószer-fogyasztásban csúcsosodhat ki.
Az íz azonban csak a dolog egyik fele, a meglepő elmélethez további magyarázatot is kapunk: „ a megtévesztés miatt a fiatalok úgy érezhetik, hogy ők már fogyasztottak kábítószert, ezért nem épül fel bennük az egészséges gát a tiltott drogok iránt, ami miatt nem hezitálnak majd, ha valaki egy méretes trombitát kínál feléjük.”

Vajon mi abban a megtévesztés, ha egy kendertartalmú termékre kenderleveles logót tesznek? A megtévesztés sokkal inkább a drogellenes gépezettől származik, amely mindennemű kenderterméket kábítószerként azonosít! Ráadásul, ha hihetünk a gondolatmenetnek, akkor ideje leszámolnunk az alkoholizmushoz vezető szőlőlé forgalmazásával, hiszen mit gondoljon a fiatal, ha ugyanazt a szőlőfürtöt látja a kocsma bejáratán, ami az üdítőn is szerepel? Nem is beszélve a pálinkás üvegeket díszítő érett, lédús gyümölcsökről. A gyanútlan fiatal nyilván azt fogja gondolni, hogy jól ismeri a gyümölcsöket, így pár deci minőségi hungarikumtól sem eshet baja…
Komolyra fordítva a szót, tudományos vitában még nem találkoztunk a feltételezéssel, hogy a kendermag íze bárkit illegális drogfogyasztásra hajlamosítana, azzal pedig nem árt megbarátkoznunk, hogy akár a figyelemfelkeltés, akár az egészséges táplálkozás jegyében egyre több kendertartalmú élelmiszerrel fogunk találkozni a jövőben. Az viszont már csak rajtunk áll, hogy megbeszéljük a gyerekünkkel, hogy ízek és logók ide vagy oda, miért nem azonos egy kendermagos nyalóka fogyasztása „egy méretes trombita” elszívásával. Vélhetően meg fogják érteni a különbséget.
Kardos Tamás
Drogriporter
2014.05.28.