Szűrés és tanácsadás – Altalap zárókonferencia

2016. május 23.

Tavaly márciusban indult és most fejeződött be az Alternatíva Alapítvány (Altalap) gyorsteszt (HIV, HCV, szifilisz) és tanácsadás módszertanára épülő projektje, aminek az eredményeit az április végén tartott zárókonferencián ismertették. Nézzétek meg az előadásokat!

Nyitóelőadásában Barna Emília, az Altalap munkatársa beszámolt a projekt céljairól, célcsoportjairól (intravénás szerhasználók, szexmunkások, MSM-ek). A tapasztalatok közül kiemelte, hogy a szűrésen megjelentek többsége sosem volt HIV és Hepatitis C szűrésen. A legnagyobb kockázatot az intravénás szerhasználat jelenti, kiváltképp az új pszichoaktív szerek használói körében. A kliensek többsége nyitottnak bizonyult a szűrésre – ezt a további előadók is megerősítették – igényelték a személyesen átadott információkat, az azonnali eredmény pedig mélyítette a bizalmi kapcsolatot és motivációt nyújtott a kezelésbe irányításhoz. Sokakat viszont nem volt könnyű rávenni a szűrésre, nehéz volt megtalálni a megfelelő időpontot, amikor a kliens nyitott volt a szűrésre és a beszélgetésre és sajnos sokan még mindig alulbecslik a Hepatitis C veszélyeit és pozitív eredmény esetén sem mennek kezelésbe. A javaslatok között megfogalmazódott, hogy segíteni kellene a kezelésbe jutást, ami sokszor körülményes, növelni a tűcsere programok lefedettségét és a gyorstesztek elérhetőségét.
 

Kovács Eszter a Baptista Utcafront munkatársa az általuk végzett mobilbuszos szűrés tapasztalatait osztotta meg. A résztvevők többsége 25 év alatti volt, akiknél a szűrés jó alkalmat nyújtott a kapcsolat kiépítésére. A nazális használattal kapcsolatos információk újak voltak számukra. A negatív tapasztalatot esetükben az jelentette, hogy bár a pozitív eredmények esetében mindig felajánlották a segítséget a kezelésbe kerüléshez, senki sem élt ezzel. A HCV és a szifilisz fertőzöttségben az ő klienseik sem láttak jelentős kockázatot, így sokan nem is fejezték be a vonatkozó kezeléseket. Pozitív beszámolót nyújtott viszont Eszter kollégája, Beke Balázs egy HIV pozitív személyről, akit a többi kliens hozott el szűrésre. Ő kifejezetten motivált volt, egy hét után már kórházi ellátásba került és mostanra jó életminőségben él. 
 

Horváth Helga a miskolci Laurus Egyesület részéről egy főleg romák lakta városrészen végzett szűrésről számolt be. Előadásából egy új jelenséget ismerhettünk meg – olyan herbált (szintetikus kannabinoidokat) használó fiatalokat, akik évente csupán néhány alkalommal használtak drogokat intravénásan. Meglepő módon az ő körükben volt a legmagasabb a Hepatitis C aránya – vélhetően a megosztott tűk miatt – viszont az eredmények megismerésével kifejezetten motiváltak voltak a kezelésbe kerülésre. További tapasztalat, hogy a háziorvosok sokszor nem tartják megbízhatónak a gyorstesztek eredményét, az ÁNTSZ szűrésig viszont nehéz eljutni, ezért a kliensek hálásak voltak a lehetőségért.
 

Takács István Gábor, a Jogriporter Alapítvány munkatársa videósként követte végig a projekt helyszíneit, de az ártalomcsökkentés nemzetközi krónikásaként külföldi tapasztalatairól is beszámolt. 
 

Soltész Judit a Háttér Társaság tevékenységét mutatta be, különös tekintettel a HIV/AIDS programra, az információs lelkisegély szolgálatra, valamint a kutatásokra és képzésekre. Lelkisegély vonaluk 18-23h-ig,
HIV-vonal 0-24h-ig működik, de emailben is válaszolnak a megkeresésekre. Az utóbbi években az igényeknek megfelelően megnövelték a segítségre fordított kapacitásaikat.
 

 
Takács Sándor az Anonym AIDS Tanácsadó munkatársa röviden elmagyarázta a HIV reaktív és pozitív tesztek esetén a teendőket. Elmondása alapján a reaktív teszt nagyon erős gyanút jelez, ami a teszt megismétlését teszi szükségessé, a laboratóriumi tesztre pedig csak ezt követően kerül sor. Kiemelte, hogy a tanácsadásba be kell építeni a várakozás szükségességét is, hogy a kliensek hozzájuthassanak a végleges eredményeikhez.
 
 
Kovács Orsi és Kováts Virág, az alternatíva alapítvány munkatársai ezután bemutatták azt a Starter Kitet, amit a projekt részeként készítettek el, s amely tartalmazza a szűréshez használt eszközöket és útmutatókat.
 
 
Bereczky Tamás, mivel nem tudott személyesen jelen lenni, videóüzenetben tartotta meg előadását a HIV szűrés fontosságáról:
 
 
A konferenciát egy kerekasztal beszélgetés zárta, amelyen a meghívottak arra keresték a választ, hogy miként lehet népszerűbbé és elfogadhatóbbá tenni az ártalomcsökkentés iránti igényt, hogyan lehet leválasztani a stigmákat a HIV fertőzöttekről, miként érdemes viszonyulni a médiához és milyen módokon lehet hatni a társadalomra, valamint a döntéshozókra.
 


A konferencián bemutatták a Jogriporter Alapítvány és az Altalap videósorozatának első részét is, amely a HIV/AIDS szűrés fontosságáról szól:

 
A konferencia az NCTA-2015-10922-F “ALTALAP HIV Program” keretében valósult meg.
 
Kardos Tamás
TASZ