Globális petíció a józan drogpolitikáért

2011. május 26.
Az alábbi szöveg az Avaaz.org nemzetözi online petíciójának magyar fordítása - kérjük, írd alá és oszd meg Te is!

A petíciót ide kattintva írhatod alá!

Pár nap múlva szemtanúi lehetünk, ahogy elkezdődik a drogellenes háború vége
. Ez a költséges háború teljesen sikertelennek bizonyult a drogfüggőség visszaszorításában, miközben számos emberéletet követelt, közösségeket pusztított el és dollártrilliókat juttatott az erőszakos szervezett bűnözői hálózatok kezébe.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a legésszerűbb döntés a drogok szabályozása lenne, de a politikusok félnek attól, hogy elővegyék ezt a kérdést. Néhány nap múlva egy az ENSZ, az USA, az EU, Brazília és Mexikó korábbi állami hivatalnokaiból és diplomatáiból álló globális bizottság megtöri a tabut és a nyilvánosság előtt szólít fel az új megközelítések támogatására, így dekriminalizációra és a drogok szabályozására.

Ez egy generáció életében egyszer adódó lehetőséget teremt – ha elegen szólalunk fel azért, hogy érjen véget ez az őrültség. A politikusok azt mondják, megértették, hogy a drogellenes háború megbukott, de szerintük a közvélemény még nem érett az alternatívára. Mutassuk meg nekik, hogy nem csak elfogadjuk a józan és a humánus drogpolitikát – de egyenesen követeljük azt. Írd alá a petíciót és oszd meg mindenkivel – ha elérjük az 1 milliót, a globális bizottság tagjai személyesen továbbítják azt a világ vezetőinek.

Az elmúlt 50 évben a jelenlegi drogpolitikák mindenhol, mindenkinek kudarcot vallottak, az erről folyó közbeszédet azonban a félelem és a dezinformáció uralja. Mindenki, még az ENSZ Kábítószer- és Bűnüldözési Irodája is egyetért abban, hogy a drogot termelő farmok katonaság és rendőrség általi felégetése, a kereskedők levadászása, a dílerek és a függők bebörtönzése egy költséges hiba. Ennek óriási emberi veszteségeket jelent – az illegális drogkereskedelem országokat dönt romba Afganisztántól Mexikón keresztül az USA-ig, eközben a függők, a túladagolásos halálesetek és a HIV fertőzések száma továbbra is nő.

Az olyan országok, amelyek kevésbé szigorú politikát folytatnak - így például Svájc, Portugália, Hollandia és Ausztrália – nem tapasztalták a drogfogyasztás robbanásszerű növekedését, mint ahogy azt a drogellenes háború szószólói pesszimistán jósolták. Ehelyett jelentősen csökkentették a droggal kapcsolatos bűnözést, függőséget és haláleseteket, és képesek voltak figyelmüket a szervezett bűnözés felszámolására fordítani.

Még mindig erős lobbikörök állnak a változás útjában, a katonaság, a rendőrség és a börtönőrök, akik a költségvetésüket érzik veszélyben. A politikusok pedig attól tartanak, hogy a választóik elpártolnának tőlük, ha alternatív megközelítések mellett állnának ki, hiszen ezzel gyengének tűnnének a bűnüldözés terén. Ugyanakkor számos korábbi miniszter és államfő szólalt fel a reform mellett, miután lejárt a hivatali ideje, és a közvéleménykutatások szerint a polgárok tudják, hogy a jelenlegi megközelítés katasztrófához vezetett. Alkalom nyílik arra, hogy új, feljavított politikai szabályozást alakítsunk ki, főleg azokban a régiókban, amelyeket a drogkereskedelem különösen lepusztított.

Ha a következő napokban sikerül világszerte a hangunkat hallatni a Globális Drogpolitikai Bizottság támogatására, legyőzhetjük a status quo fenntartása melletti halovány érveket. A változás kulcsát a mi hangunk jelenti – Írd alá a nyilatkozatot és terjeszd a hírt!

Lehetőségünk nyílik arra, hogy lezárjunk egy fejezetet ennek a brutális háborúnak a történetében, amely milliónyi életbe került. A világ közvéleménye dönti el, hogy véget érhet-e ez a katasztrófális politika, vagy a politikusok félelemből elutasítják a reformot. Adjunk egy lökést a hezitáló vezetőinknek, ami átlendíti őket a kétségen és félelmen az ésszerűs döntés felé.

Fordította: Sárosi Péter