Dánia legalizálja a fogyasztói szobákat

2012. június 14.

A dán parlament döntése értelmében július 1-től legálisan működhetnek a fogyasztói szobák Dániában

A dán parlament 63 igen és 43 nem szavazat mellett legálissá tette a drogfogyasztói szobák működését. Ezek a létesítmények arra szolgálnak, hogy a drogfogyasztók biztonságosabb és felügyelt környezetben használhassanak szereket, ezáltal minimalizálva a fertőzések és a túladagolásos halálesetek kockázatát. A döntés több évtizedes jogi vita előzte meg, az ártalomcsökkentő aktivisták szerint ugyanis a hasonló helyek idáig sem ütköztek törvénybe, míg ellenzőik szerint igen. Nanna Gotfredsen, a koppenhágai Utcajogászok nevű ártalomcsökkentő szervezet vezetője szerint “ami nem illegális, az legális egy jogállamban”, tehát a szobák eddig is törvényesek voltak, azonban a jelenlegi döntés minden kétséget eloszlatott efelől. A törvény július 1-től lép hatályba, és nem csak az injektálást, hanem a fogyasztás más módjait is lehetővé teszi - ami különösen progresszív szabályozásnak számít, hiszen a nem injektáló fogyasztás kockázatai jóval alacsonyabbak.

A Dánok belövőszobáért zajló küzdelméről két filmet is forgattunk. Az elsőt még 2009-ben, amikor bemutattuk az Utcajogászokat, azt a szervezetet akik a biztonságos használó szobáért küzdöttek. Ezt a filmet az Utcajogászok felhasználták a kampányukban, amely most sikeres lett.
(A magyar feliratokat a videó elindítása után a "cc" gombra katttintva lehet bekapcsolni)A második filmet tavaly forgattuk, egy mobil belövőszobáról. Ezt a buszt civilek indították el, akik megelégelték, hogy a kormányzat nem létesített még ilyen szobákat.

Sárosi Péter