Litvánia

2007. május 25.
Litvánia zászlója

Az 1998-as drogjogi szabályozás az ellenőrzött anyagok három kategóriáját hozta létre:

 

  1. orvosi célra nem használt növények és pszichotrópikus anyagok
  2. orvosi célra használható, különösen ártalmas növények és pszichotrópikus anyagok
  3. orvosi célra használható, ártalmas növények és pszichotrópikus anyagok

 

Az illegális drogok csekély mennyiségben történő birtoklása a 2003-as új büntetőtörvénykönyv szerint szabálysértésnek számít, amelyet többnyire pénzbüntetéssel szankcionálnak (max. 1000 Litas = 230 Euro). Ha a lefoglalt drog mennyisége túllépi a csekély mennyiség határát, de a bűncselekményen a bűnelkövetőt első alkalommal kapták rajta, ezenkívül megállapítást nyer, hogy drogfüggő, a büntetőeljárást elhalasztják az elkövetőt pedig kezelési programra irányítják.

 

A csekély mennyiséget meghaladó, de a jelentős mennyiséget még el nem érő droggal való visszaélést a törvény 2 évig terjedő szabadságveszétssel vagy 15-90 nap fogdával szankcionálja. Kivételt képez, ha az illető önként jelentkezik egy kezelési programra, ezesetben a büntetéstől eltekintenek.

 

A litván Btk. 260 cikkelye alapján a kereskedelmi szándékkal történő birtoklást kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. Ha nagy mennyiségről volt szó, vagy az elkövető bűnszervezet tagjaként követte el a bűncselekményt, az súlyosbító körülménynek számít, ezesetben akár 15 évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak.