A Drogriporter csapata kapta a legrangosabb nemzetközi ártalomcsökkentő díjat

2017. május 20.

A Jogriporter Alapítvány munkatársai, Takács István Gábor és Sárosi Péter kapták a Nemzetközi Rolleston Díjat "az ártalomcsökkentés terén nemzetközi szinten elért kiváló teljesítményükért". 


Tevékeny hetet zártak az angol és magyar nyelvű Drogriporter oldalt a TASZ-ból való kiválás óta működtető Jogriporter Alapítvány munkatársai az idén 25. alkalommal Montreálban, Kanadában szervezett Nemzetközi Ártalomcsökkentő Konferencián. Íme néhány az elért eredmények közül:

- a konferenciát szervező Nemzetközi Ártalomcsökkentő Szervezet (Harm Reduction International) igazgatótanácsa úgy döntött, hogy számos jelölt közül Sárosi Pétert és Takács István Gábort tüntetik ki a Nemzetközi Rolleston Díjjal, ami a legrangosabb nemzetközi elismerésnek számít az ártalomcsökkentés terén; 
- 25 filmet mutattunk be több mint 15 országból a konferencián általunk Drogriporter Filmszekciók címmel rendezett nemzetközi ártalomcsökkentő filmfesztiválon, amelyet Major Magda kollégánk vezényelt le; 
- 6 saját filmünket vetítettük le, köztük az "Egy nap az életünkből" című egész estés dokumentumfilmet, amely után a film szereplőivel és készítőivel tartottunk beszélgetést;
- 7 szekciót közvetítettünk élőben (live stream) a Facebook-on;
- 3 szekcióban tartottunk előadást, többek között az ártalomcsökkentés magyarországi helyzetéről;
- 1 szekciót mi moderáltunk, ez a drogfogyasztói aktivizmusról szólt; 
- idén a szervezők Drogriporter csapatát kérték fel arra, hogy a konferenciáról filmet forgassanak, ezt a filmet a konferencia záróülésén be is mutatták több száz ember előtt - lásd lejjebb!

A Nemzetközi Rolleston Díjat Sir Humphrey Rolleston orvosról nevezték el, aki 1926-ban egy minisztériumközi bizottságot vezett a heroinfüggőséggel kapcsolatban. A bizottság jelentésének humánus és pragmatikus megközelítését sokan a modern ártalomcsökkentő szemlélet alapjának tekintik, ez alapján hozták létre az Angliában, Svájcban és egy sor más európai országban az azóta is működő fenntartó célú orvosi heroinfelírás rendszerét. A díjat 1991-ben hozták létre, azóta 22 embernek ítélték oda, korábban olyan nemzetközileg elismert szakemberek kapták meg, mint például Dr. Alex Wodak, az ausztráliai, vagy Dr. Ambros Uchtenhagen, a svájci ártalomcsökkentés úttörői. A díjjal a szervezet a Drogriporter filmkészítői, érdekérvényesítő és oktató tevékenységét ismerte el, amely szerintük jelentősen hozzájárult az ártalomcsökkentés szemléletének népszerűsítéséhez.   
Videó a díjátadásról

A konferenciát megnyitó Kanada szövetségi egészségügyminisztere, Jane Philpott személyesen gratulált nekünk a díjhoz. (Ez máris több elismerés, mint amennyiben a mindenkori magyar állam részéről valaha is részesültünk, amely legújabban leginkább a démonizálásunkban érdekelt.) A nyitóbeszédében a miniszter bejelentette, hogy kormány két új ellenőrzött fogyasztói szoba létesítésére adott engedélyt Montreálban, ezekben egészségügyi felügyelet mellett, steril körülmények között fogyaszthatnak szereket a drogfogyasztók, akiknek pszichológusok és szociális munkások segítenek az egészségügyi és szociális problémáik megoldásában, illetve a leszokásban. A kormány ezenkívül recept nélkül elérhetővé tette a herointúladagolások ellenszerét, a Naloxont, és új forrásalapot hozott létre a túladagolásos halálesetek visszaszorítására. Ezek az intézkedések különösen aktuálisak és szükségesek most, amikor egész Észak-Amerikában súlyos túladagolási járvány dühöng a receptre kapható fájdalomcsillapító szerek túlfelírása, illetve a nagyon potens opioid dizájner drogok, így a fentanil analógok elterjedése miatt, amelyek akár 50-szer vagy 100-szor is potensebbek lehetnek a heroinnál. Míg az előző, konzervatív kormány a drogtörvények szigorúságában kereste a megoldást és megpróbálta aláásni az ártalomcsökkentő programok működését, a jelenlegi kormány éppen ellenkezőleg az ártalomcsökkentés fejlesztésében keres kiutat. 

És bár a magyar szakemberek valószínűleg ujjonganának örömükben, ha egy ilyen egészségügyi miniszterünk lenne, a kanadai aktivisták kemény magja nem elégedett. Szerintük a kormány nem kezeli súlyának megfelelően a túladagolási járványt, és rendkívüli egészségügyi vészhelyzetet kellene hirdetnie, amely lehetővé tenné bizonyos különleges pénzalapok elérhetővé tételét. A miniszter nyitóbeszéde alatt ezért egyes aktivisták "Ők beszélnek - mi meghalunk" feliratú transzparensekkel tüntettek és hátat fordítottak a miniszternek, aki ezt rendkívül intelligensen kezelte, ugyanakkor emberileg egyben nagyon megviselte (ilyen intelligens és emberi reakciókat sem gyakran látunk magyar politikusoktól). A konferencia résztvevői közül sokan ugyanakkor azt gondolták, hogy bár a barátaikat, családtagjaikat elveszítők frusztrációja érthető, a tüntetés kontraproduktív volt, hiszen a miniszter láthatóan nyitott volt a párbeszédre. A túladagolások visszaszorítása mindenesetre a konferencia egyik fő témája volt.  

A konferencián Sárosi Péter, a Jogriporter Alapítvány igazgatója több szekción is beszélt, így például előadást tartott az ártalomcsökkentés magyarországi helyzetéről, illetve egy másik szekciót moderált a drogfogyasztói aktivizmusról, ezek alább megtekinthetők.

Sárosi Péter és Takács István Gábor

Ország: