Luxemburg

2007. május 25.
Luxemburg zászlója

Az ellenőrzött anyagok listáját nagyhercegi rendeletek szabályozzák Luxemburgban. Egy 2001-es törvény minden a listán szereplő anyag engedély nélküli birtoklását bűncselekménynek nyilvánította. Az illegális drogok két csoportját különbözteti meg:

 

A) minden ellenőrzött anyag a kannabiszon kívül

B) kannabisz és származékai

 

A kannabiszon kívül jelenleg minden drog birtoklója 8-tól 6 hónapig terjedő szabadságvesztéssel és/vagy 250-2500 eurós pénzbírsággal büntetendő. Ugyenezen törvény azonban dekriminalizálta a kannabisz személyes használatra történő birtoklását, ugyanakkor szabálysértési eljárás keretében 250-2500 eurós szabadságvesztést szabhatnak ki. Ha a kannabisz fogyasztása kiskorú előtt történik, ezután is szabadságvesztéssel büntetendő.

 

A heroin és egyéb az A) osztályba tartozó drogok függőnek nyilvánított birtoklóit a törvény enyhébben ítéli meg. Ezesetben a rendőrség a beterjeszti az esetet az ügyészségnek, az ügyész pedig az eset súlyossága alapján hoz döntést. A csekélyebb jelentőségű bűncselekmények esetében figyelmeztetésben részesítik a fogyasztót, esetleg saját beleegyezésével kezelési intézményhez irányítják tovább.  

 

Az illegális drogokkal való kereskedést a törvény 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel és/vagy 125-125000 eurós pénzbírsággal szankcionálja. Ha az eladott drog bizonyíthatóan halálos túladagolást okozott, büntetés 15-20 éves börtönbüntetés is lehet, ha bizonyíthatóan HIV/AIDS ill. Hepatitis C fertőzéshez illetve egyéb gyógyíthatatlan károsodáshoz vezetett a használata, akár 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel járhat.