Az alkohol és a kannabisz után a dohány is gyanúba keveredett. A biológiai magyarázat nem ismert a kutatók előtt.

„Nem mondhatjuk, hogy bizonyítékot nyert a dohányzás szkizofréniát kiváltó hatása” – magyarázta az eredményeket Sir Robin Murray, a King’s College pszichiátria kutatója. „Nehéz rámutatni az egyes faktorokra és kijelenteni, hogy szkizofréniát okoz. Kicsit olyan ez, mint a szívrendellenesség – számos rizikófaktor van. Örökölsz is hajlamot és számos olyan dolognak ki vagy téve az életed során, ami növeli a kockázatot”. Azzal kapcsolatban, hogy milyen biológiai magyarázata lehet a dohányzás és a szkizofrénia kialakulása közötti látszólagos kapcsolatnak Murray a következőt válaszolta: „A dopamintöbblet a legjobb biológiai magyarázat, amivel az olyan pszichotikus betegségek esetén rendelkezünk, mint amilyen a szkizofrénia is. Lehetséges, hogy a nikotin azáltal, hogy növeli a dopamin felszabadulását, hozzájárul a pszichózis kifejlődéséhez.” Ebben az esetben azonban számos drog szóba kerülhet, ami stimulálja a dopamintermelést, például az amfetamin, a kokain, a kannabisz, az alkohol, vagy akár a zsíros ételek, illetve bármilyen tevékenység, ami az egyénnek kielégültséget okoz. Ha a pontos biológiai magyarázat nem is ismert, az új tanulmány és egy korábbi svéd kutatás alapján Michael Owen professzor, a Cardiff Egyetem Pszichológiai Tudományok és Klinikai Idegtudományok Intézetének igazgatója úgy véli, hogy „elég erős bizonyítékot kaptunk, hogy a dohányzás oksági kapcsolatban áll a szkizofréniával”.
