A humanista szociológus és a drogellenes harcos párviadala

Írta Péter Sárosi | május 16, 2022

Az alábbi cikkben elmesélem, hogyan próbálta a Szövetségi Drogellenes Hivatal vezetője, Harry Anslinger a legkülönfélébb eszközökkel elhallgattatni Alfred Lindesmith-t, azt a szociológust, aki a drogfogyasztók szigorú büntetése helyett a függőséggel küzdők támogatását szorgalmazta a 20. század első felében.

HÍREK ÉS FILMEK A DROGPOLITIKA VILÁGÁBÓL, 2004 ÓTA

Hogyan fejleszti a tudatos jelenlét az együttérző képességünket?

Írta Péter Sárosi | május 11, 2022

A tudatos jelenlét nem csak abban segít nekünk, hogy jobban megismerjük önmagunkat, hanem abban is, hogy kedvesebben viselkedjük egymással.

A felépülési tőke: az egyén felelősségén innen és túl

Írta Péter Sárosi | április 28, 2022

A drogfüggőségből való felépüléshez nagy adag személyes erőre és motivációra van szükség: de vannak egyéb feltételek is, amelyekről kevés szó esik, pedig fontosak.

Drogriporter Híradó | 2022 Április

Írta István Gábor Takács | április 24, 2022

Az adásban: Veszélyben az ukrán droghasználók! A háború veszélyezteti az ártalomcsökkentés jövőjét Oroszországban. A kannabisz legalizálásáról szóló törvényjavaslatot elfogadta az USA Kongresszusa. Szakértők szerint a tálibok ópium-tilalma ront a szegények helyzetén. Az amszterdami polgármester kitiltaná a turistákat a coffee shopokból.

Lejáratni csak pontosan és szépen

Írta Péter Sárosi | április 19, 2022

Nyílt levél és helyreigazítási kérelem a Transzparens Újságírásért Alapítványnak, ami lejárató cikket készített a Drogriporter szerkesztőjéről.

A kockázatokon innen és túl: a drogfogyasztás mint játék

Írta Péter Sárosi | április 10, 2022

Paradox módon azért nem vagyunk képesek a droghasználat egyébként valódi kockázatait eredményesen csökkenteni, mert moralizáló okokból nem vagyunk hajlandók a droghasználatot kollektív örömszerző játékként látni.

Senkinek sem kellene meghalnia az Ecstasy-tól

Írta Péter Sárosi | március 25, 2022

“Rosszul lett és meghalt egy 17 éves lány, miután bevett egy extasyt” – tudósított a média. Sajnos nálunk még nem léteznek olyan drogbevizsgáló programok, amelyek meg tudják előzni a hasonló baleseteket.

drogriportercafe_white

Drogpolitikai beszélgetős és hírműsor videón és podcaston is!
A következő adás: 2022 március 23, este 6 órakor!

Drogpolitikai hírek és érdekességek a világ körül

DROGRIPORTER SZABADEGYETEM

Légy Te is a Drogriporter Szabadegyetem hallgatója!
A Drogriporter Szabadegyetem olyan embereknek szól, akik szeretnének tárgyilagos és elmélyült ismereteket szerezni a tudatmódosító szerek fogyasztásáról.

SEGÍTŐ HELYEK

Segítség kell? Itt megtalálod! Addiktológiai ellátás az új típusú koronavírus járvány idején Magyarországon.

DROGRIPORTER FILMEK

Legfrissebb filmünk:

Angol nyelvű térképes adatbázisunkban több száz videót találtok tőlünk, pertnereinktől és olyan aktivistáktól akiket mi tanítottunk filmezni

Drogok és emberek: A Drogriporter filmsorozatában olyan alapfogalmakat és jelenségeket tisztázunk a drogok világából, amelyeket a közvélemény gyakran érteni vél - de valójában nem ért meg igazán.

Ártalomcsökkentés Magyarországon: Ebben a filmsorozatban dokumentáljuk a magyarországi Ártalomcsökkentés rendszerének  szétverését és azt, hogy a megmaradt szervezetek hogyan küzdenek tovább.

KOSZTYA PROLETÁRSZKIJ szentpétervári droghasználó és HIV aktivista volt, akinek halálát a börtönben elszenvedett kínzások és a HIV kezelésének megtagadása okozták. A kézzel rajzolt díjnyertes dokumentumfilmünk Kosztya és édesanyja eredeti hangfelvételét használva állít emléket azoknak, akik nem élték túl a börtönkörülményeket. A fesztivál vetítések, médiaszerepléseink és háttéranyag itt találhatók.

EGY NAP AZ ÉLETÜNKBŐL: A DROGFOGYASZTÓ EMBEREK VILÁGA. “Ez a megrendítő film bensőséges bepillantást nyújt
a droghasználó emberi lények életébe, megpróbáltatásaiba és inspiráló kitartásába.” Máté Gábor M.D. A filmben nyolc ember egy napját követhetjük nyomon a világ hét különböző országában. Egy dolog közös az életükben - Mindannyian illegális drogokat használnak, elsősorban heroint. Ezeknek az embereknek azonban nem a droghasználat az egyetlen jellemzőjük.

TAKING BACK WHAT’S OURS! AN ORAL HISTORY OF THE MOVEMENT OF PEOPLE WHO USE DRUGS: Drugreporter and INPUD produced this documentary film series that aims to document how the movement of people who use drugs have formed around the world, how they maintain momentum and mobilise, and how they undertake their work and show resilience in a context of criminalisation, marginalisation and oppression.

DRUG USERS NEWS: Orosz nyelvű videók kollégáinktól.